Belgesel Tavsiyeleri

Mimarların #evdekal günlerinde keyifle seyredebileceği, Mimar Kahn’ın hayatının konu edildiği My Architect ve Süha Arın’ın Dünya Durdukça gibi belgesellerini içeren önerileri sizler için hazırladık, iyi seyirler.

1. Dünya Durdukça / Süha Arın / 1988 link

Yönetmenliğini Süha Arın’ın yaptığı belgesel 30’ar dakikalık 6 bölümden oluşuyor. Mimar Sinan’ın hayatını ve eserlerini anlatan en kapsamlı belgesel serilerinden biri olan Dünya Durdukça belgeseli, 1989 yılında Lozan’da düzenlenen II.Uluslararası Mimari ve Şehircilik Filmleri Festivali’nde 710 film arasından Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Aynı zamanda Mart 1990 tarihinde ise Fransa’nın Bordeaux kentinde düzenlenen 8.Uluslararası Mimari Filmler Yarışması’nda 300 film arasından finale kalarak Avrupa Konseyi Ödülü’nü kazandı.

 

 

 

 

 

2. Tadao Ando: From Emptiness to Infinity /2013 link

Mimarlık alanının en prestijli dört ödülü de (the Pritzker, Carlsberg, Praemium Imperiale, Kyoto Prize) kazanan mimar Tadao Ando’nun çalışmaları ve tasarım süreçleri kendisi taradından anlatıyor.

 

 

 

 

 

 

3. Soyut Düşünce: Tasarım Sanatı / Netflix / 2017 link

En İyi Grafik Tasarımı ve Sanat Yönetmenliği dalında Emmy’ye aday gösterilen Soyut Düşünce belgesel serisinde farklı alanlardan tasarımcıların tasarım fikirlerine ve süreçlerine yer veriliyor. İllüstratör Christoph Niemann, mimar Bjarke Ingels, iç mimar Ilse Crawford gibi isimlerin yer aldığı belgeselde bir çok farklı tasarım yaklaşımı hakkında fikir edinebilirsiniz.

 

 

 

 

 

4. Yıllar Yollar Yüzler – Turgut Cansever / 2003 link

TRT’nin gerçekleştirdiği Yıllar Yollar Yüzler belgesel serisinin 19. bölümünde Merhum Mimar Turgut Cansever ile hayatı, eserleri, fikirleri üzerine odaklanan bir söyleşi gerçekleştirilmiştir. Belgeselde Turgut Cansever’in mimaride “evrensellik ve yerellik”, “standartlar ve çeşitlilik”, “mimarinin genetik meseleleri ve tezyinilik” konularındaki görüşleri ve uygulamaları aktarılmaktadır. Programda, Turgut Cansever’in uygulamalarından olan ve Ankara’da Ertur Yener ile birlikte gerçekleştirdiği Türk Tarih Kurumu binası, Bodrum’da Ahmet Ertegün evinin yenilenmesi, İstanbul Çengelköy’de Sadullah Paşa Yalısı restorasyonu ve Karatepe Açık Hava Müzesi gibi ödül kazandığı eserlerine yer verilmektedir.

5. My Architect A Son’s Journey / 2003 link

20. yüzyılın en önemli mimarlarından biri olan Louis Kahn’ın hayatına ve mimari eserlerine odaklanan bu belgeselin yönetmenliğini ise oğlu Nathaniel Kahn yapıyor.

 

 

 

 

 

 

6. Safranbolu’da Zaman / Süha Arın / 1976 Link

Geleneksel Türk sivil mimarisinin bir bütün olarak günümüze kadar ulaştırabilmiş ender beldelerimizden biri olan Safranbolu’yu konu edinen belgesel 1977 Antalya Film Festivali’nde “En iyi Belgesel Film” seçilerek Altın Portakal ödülü kazandı. Safranbolu 1995 yılında UNESCO tarafından “Dünya Miras Listesi”ne eklendi.

 

 

 

 

7. Kochuu /2003  Link

Modern Japon Mimarisi, onun geleneksel kökleri ve İskandinav yapı geleneğine etkisini konu edinen film, Japon mimarlar (Tadao Ando, ​​Kisho Kurokawa, Toyo Ito ve Kazuo Shinohar) ve İskandinav mimarlar (Sverre Fehn, Kristian Gullichsen ve Juhani Pallasmaa) ile röportajlar içermektedir.

 

 

 

 

 

8.  İstanbul Hatırası / 1989  Link

“Bir kentin neresi gerçek, neresi hayaldir bilinmiyorsa, doğuya baktığınızda batıyı, güneye baktığınızda kuzeyi görüyorsanız, eskimiş sokakları size gülümseyip bulvarları somurtuyorsa ve eğer o şehrin hatırası eğer kendisinden de büyükse bu kent İstanbul’dur.”

 

9. Tahtacı Fatma / Süha Arın / 1979 

Link

1979 Uluslararası Çocuk Yılı vesilesiyle gerçekleştirilen Tahtacı Fatma belgeseli, 12 yaşındaki bir “tahtacı” kızının Toroslar’da yaklaşık 2000 metre yükseklikteki ormanlarda çok zor koşullar altındaki yaşamını, özlemlerini ve bilinç altındaki bir büyük “korku”yu yansıtıyor.

 

 

 

 

10. If You Built It / 2013  Link

Değişime sıcak bakmayan bir okul yönetimi ile savaşan Pilloton ve Miller, öğrencilerine bir yıl süren, birebir ölçekli tasarım ve inşa projesinde sadece temel inşaat becerilerini öğreten bir projeyle liderlik etmektedir. On gence, sadece kasabalarını değil, neyin mümkün olduğuna dair kendi fikirlerini yeniden icat etme ve tasarım düşüncesinin gücünü göstermektedir.